Motivatie verlies voor je Scriptie? Stel jezelf deze vragen!
Scriptie Hacks
Delen wordt gewaardeerd!
Scriptie motivatie

Waarom je Motivatie Verliest tijdens je Scriptie en Hoe Je het Terugkrijgt!

Eigenlijk zou ik blij moeten zijn voor Steven. In de Facebook groep ‘’afstuderen’’ van onze opleiding zag ik een vrolijke foto, met het bericht dat hij afgestudeerd was.

Hij was de zoveelste van mijn lichting die afstudeerde. Natuurlijk vond ik het een topprestatie van Steven. Maar het knagen bij mijzelf nam alleen maar toe.

Misschien komt het je bekend voor. Oude studiemaatjes die eerder afstuderen dan jij, of altijd verder waren met de scriptie dan jij.

Zij wel en ik niet?

Waarom lukte dit mij niet? Wat deden zij anders dan studenten als ik, die veel langer over hun scriptie deden?

En als ik het nou nooit haal? Dan heb ik een flinke extra studieschuld en geen diploma.

En wat als ik afstudeer en geen baan vindt omdat ik werkervaring nodig heb? Is het diploma nog wel wat waard? Zomaar een paar vragen die in me opkwamen.

Het is ook niet zo gek. De onzekerheid waarmee je te maken hebt tijdens je scriptie kan drukken op je motivatie.

Ook de opdracht kan je een stuk minder interesseren dan je dacht. Of hij blijkt simpelweg een stuk complexer. Nee wacht, dat laatste is eigenlijk altijd het geval.

De vraag is: hoe houd je toch de motivatie erin? Dit doe je door duidelijke doelen te stellen en de juiste vragen aan jezelf te stellen.

Hierdoor geef je richting aan het traject, ook al lijkt de eindstreep nog ver weg. Een scriptie schrijven gaat nooit in een rechte lijn van A naar B. Hier moet je jezelf van bewust zijn!

5 Vragen Waardoor Je Jouw Motivatie Weer Terugkrijgt En Je Scriptie Zult Inleveren


Vraag #1: Waarom wil je jouw scriptie halen?

Dit lijkt een makkelijke vraag maar is lastiger dan je denkt. Allereerst zal je denken: omdat ik dan mijn diploma heb natuurlijk.

En uiteraard zijn er ook plezierige bijvangsten als ‘’geldbesparing op collegegeld’’. Maar focus voornamelijk op dingen die daarna komen.

Het is belangrijk om een stap verder te denken. Welke mogelijkheden openen zich nadat je bent afgestudeerd?

Is het de wereldreis die je altijd al wilde maken? Kun je nu eindelijk beginnen aan de droombaan die je in gedachten had?

Probeer een top 3 te maken van mogelijkheden na je afstuderen. Zodra je dit duidelijk krijgt voor jezelf zal je motivatie toenemen.

Vraag #2: Deel jij je scriptie op in kleinere onderdelen?

Het idee dat je een volledige scriptie moet schrijven kan overweldigend zijn. Sommige studenten verliezen direct hun motivatie als ze beseffen hoeveel werk het is.

Deel je scriptie project daarom op in delen: jouw mijlpalen. De mijlpalen kun je weer vertalen naar actiepunten.

Je stelt nu vast wat er allemaal nodig is om een bepaalde mijlpaal te behalen. Vervolgens werk je de actiepunten één voor één af.

Vraag #3: Wat is je volgende stap?

Het kan zijn dat je nog niet precies weet welke grote onderdelen binnen je scriptie gedaan moeten worden. Weet dat dit nooit erg is.

Belangrijk is om te weten welke kleine stappen je kunt nemen. Elke dag weer!

Misschien kun je een paar paragrafen schrijven voor een hoofdstuk. Of je kunt een lijst maken van mensen die je kunt interviewen voor je onderzoek.

De sleutel tot het terugwinnen van motivatie is om kleine stappen te maken die bijdragen aan jouw einddoel: afstuderen.

Vier het afwerken van deze mini-succesjes altijd. Wat gedaan is hoef je later niet meer te doen. Een waarheid als een koe!

Ook al maak je kleine stappen, je motivatie zal een flinke boost krijgen zodra je ze maakt!

Blijf consistent actie ondernemen. Voor je het weet maak je sprongen.

Vraag #4: Vraag je mensen wel om hulp?

Samenwerken scriptie

Uit ervaring weet ik dat het schrijven van een scriptie eenzaam kan voelen. En waarschijnlijk heb je ook het gevoel dat je het alleen móet doen.

Toch is dit niet het geval. Er zijn namelijk altijd mensen die je kunnen en willen helpen. Het vinden van hulp is vaak makkelijker dan je denkt.

Denk aan docenten, vrienden en familie en experts in jouw vakgebied op LinkedIn. Voel je niet bezwaard om te vragen. Het is juist een teken dat je goed bezig bent.

Mensen voelen zich soms zelfs vereerd dat je hen vraagt. Plus: Je scriptie wordt er alleen maar beter van. Nooit minder!

Belangrijk is om precies te weten waar je hulp bij nodig hebt. Kun je hulp gebruiken bij de inhoud van je scriptie of heb je een stok achter de deur nodig om productief te zijn?

Vraag #5: Verlaag jij je stressniveau wel genoeg?

Makkelijker gezegd dan gedaan maar ontzettend belangrijk. Minder stress zorgt voor een hogere productiviteit. En een hogere productiviteit zorgt weer voor meer motivatie!

Teveel studenten geloven dat hoe harder je werkt, des te productiever je bent. Helaas is dit niet het geval. Want ‘’harder werken’’ wordt vaak verward met ‘’meer werken’’.

En dit kan leiden tot burn-out klachten of een motivatiedaling.

Het doel van productief zijn is juist meer kunnen doen in minder tijd. Je stress niveau is een van de dingen die je productiviteit bepalen.

Maak dus tijd voor stress-verlagende activiteiten. Doe ze bewust, zodat je productief kunt blijven als je weer aan je scriptie werkt.

Wat is jouw stress-killer?

Sporten en tijd doorbrengen met vrienden zijn een paar bekende voorbeelden. Maar misschien heb je straks wel een nieuwe hobby. Eentje waarvan je niet wist dat het zo ontspannend was.

Vind uit wat het voor jou is en doe hier meer van in je leven!


About the Author Tjalling

Hi! In 2017 ben ik eindelijk afgestudeerd voor de opleiding Marketing Management. Ik weet niet of het bij jou ook zo is. Maar de scriptiefase vond ik het allerlastigst. Onnodig lang zat ik vast en kwam niet veel vooruit. Totdat opeens alles lukte. Hoe ik dit deed? Dit lees en leer je hier! Je bent slechts een paar Scriptie Hacks verwijderd van je diploma!