In 5 Stappen van Gestrest naar Productiever dan ooit voor je Scriptie
Scriptie Hacks
Delen wordt gewaardeerd!
Stress scriptie

In 5 Stappen van Gestrest naar Productiever dan ooit voor je Scriptie

Op een gegeven moment wist ik niet of ik mijn diploma ooit nog zou halen. Ik was ondertussen begonnen aan mijn 4e opdracht. Dit zorgde voor een behoorlijk gestrest gevoel. Dat er iets flink moest veranderen was duidelijk. Door een compleet andere aanpak te hanteren is me dit gelukt. Het zal je verbazen hoe eenvoudig ook jij dit kunt toepassen.

Hoe je meer doet in minder tijd

De eerste gedachte die je hierbij hebt is waarschijnlijk: ‘’als je minder uren werkt, krijg je minder voor elkaar’’. Dit is ook hoe ik er een lange tijd over dacht. Maar niet is wat het lijkt.

Meer uren draaien is totaal niet handig. Je kunt namelijk heel goed meer doen in minder tijd voor je scriptie.

Maar hoe word je nu productiever terwijl je minder tijd besteedt aan je scriptie?

Natuurlijk word je niet van de één op de andere dag een meester in productiviteit. Maar het zal je verbazen hoeveel winst je direct kunt behalen. Door een paar simpele scriptie hacks toe te passen.

Het begint met het loslaten van de gedachte dat je meer uren moet werken voor je scriptie om meer gedaan te krijgen.

Vervolgens wil je gewoontes in je systeem krijgen die voor je werken. Hoe kom je hierachter? Gewoon door ze uit te proberen.

Hieronder zal ik je een aantal voorbeelden geven van gewoontes die voor mij werken. Nog mooier: ze werken ook voor jou!

1: Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en zet je wekker elke ochtend op hetzelfde tijdstip.

Deze heb je vast wel eens eerder gehoord. En het is waar. Je lichaam is een soort biologische machine die van structuur houdt. Als je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat zal je je beter voelen en meer gedaan krijgen.

Heb je (te)veel vrije tijd in je scriptietraject? Zorg er dan toch voor dat je vroeg op staat. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat we in de ochtenduren het meest productief zijn.

2: Breng meer tijd buiten door dan je nu doet

Dagelijkse activiteit – of het nu een kwartiertje wandelen is of een half uur (of langer) hardlopen, dit helpt enorm. Je gaat je er zowel fysiek als mentaal beter door voelen.

Tijdens je inspanning maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje wordt ook wel het geluk hormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je met meer focus aan het werk gaat na je inspanning. En een leuke bonus is dat je soms ontzettend goede ideeën krijgt voor je scriptie.

3: Weet exact wat je de volgende dag gaat doen

Dit is een van de beste scriptie hacks die er is. Elke avond schreef ik op wat ik de volgende dag ging doen. Dit klinkt ontzettend simpel, maar onderschat de effectiviteit niet. Uit onderzoek is gebleken dat de kans dat je de activiteiten die je hebt opgeschreven daadwerkelijk gaat doen veel groter is. Puur door ze voor jezelf op te schrijven!

Twee van de grootste uitdagingen voor scriptie schrijvers zijn:

  • Niet weten welke checkpoints je moet afronden voordat je de scriptie kunt inleveren
  • Niet weten welke acties je moet doen om die checkpoints te behalen

De oplossing: weet exact welke acties je moet doen om elk checkpoint als voltooid te kunnen beschouwen. Vraag je telkens af wat er nodig is om ze te behalen.

Hiermee vermijd je dat je bezig gaat met onzin dingen die niet bijdragen aan het behalen van jouw scriptie. Onze standaard-modus is dat we té goed zijn in tijdverspillen. Deze modus kan je eenvoudig uitzetten door structuur aan te brengen in je manier van werken.

4: Vier je successen

Vaak staan we niet stil bij de dingen die we al gedaan hebben voor onze scriptie. Een onderdeel is net afgerond of we zien alweer op tegen de enorme hoeveelheid werk die nog gedaan moet worden.

Sta ook eens stil bij je successen, hoe klein ze ook zijn. Weer een paar interviews afgenomen of een niet-perfecte-alinea op papier gekregen? Vier het! Met vieren bedoel ik niet dat je een huisfeest geeft voor elk mini-succesje.

Maar gewoon dat je trots mag zijn op jezelf. Dat je weer een stap dichter bij je diploma bent. Dit is hoe je ernaar moet kijken: alle onderdelen die je af hebt, hoef je nooit meer te doen!

5: ''Maar ik heb hier helemaal geen tijd voor!'' Of toch?

Een veel voorkomende uitspraak tegenwoordig: ik heb er geen tijd voor.

Stel dat je een uur extra per week zou moeten creëren vanuit het niets. Waar zou je deze tijd dan vanaf kunnen halen? Van je social media activiteiten, tv-kijken, gamen, browsen of afspreken met vrienden?

Puur door deze vraag te achterhalen bij jezelf ontdek je vaak snel waar je tijd aan het verspillen bent.

9 van de 10 keer wordt een avond gevuld met tv kijken op de bank en het checken van social feeds. Tijd zat dus, maar je moet er wel tijd voor vrijmaken. Maak er dus een gewoonte van om je te bedenken dat je altijd tijd hebt.

Nog een voorbeeld waar het bij jou vast ook weleens misgaat. Je neemt je voor om ‘’morgen’’ hard aan de bak te gaan voor je scriptie en bergen te verzetten.

Maar de volgende dag vult zich met allerlei taken die niets met een scriptie te maken hebben. Zelfs stofzuigen en het huis opruimen lijken voor te gaan.

Het voornemen om ‘’aan je scriptie te werken’’ is te vaag en leidt snel tot uitstel. Zeker als je het gevoel hebt een geboren uitsteller te zijn. Gelukkig kan het ook anders.

Een compleet dagelijks Scriptie-systeem

Hoewel ik vrij veel uren maakte voor mijn scriptie kreeg ik zeer weinig gedaan. Waar dit aan lag was me een raadsel. Totdat ik ontdekte dat ik een systeem miste voor het halen van mijn scriptie.


Toen ik ging werken volgens een vast systeem veranderde alles. Ik schreef een scriptie in 10 weken. Ik kon niet geloven dat ik er hiervoor zo lang over had gedaan.


Dit systeem noem ik de Scriptie Code. Het is een van dag-tot-dag systeem dat ervoor zorgt dat jij je scriptie 3x zo snel schrijft.

About the Author Tjalling

Hi! In 2017 ben ik eindelijk afgestudeerd voor de opleiding Marketing Management. Ik weet niet of het bij jou ook zo is. Maar de scriptiefase vond ik het allerlastigst. Onnodig lang zat ik vast en kwam niet veel vooruit. Totdat opeens alles lukte. Hoe ik dit deed? Dit lees en leer je hier! Je bent slechts een paar Scriptie Hacks verwijderd van je diploma!